dinsdag 9 oktober 2012

Mankende Perzische tijger

Hoe het bloed van Abel en Kaïn van de heuvels naar beneden stroomde en Damascus tot in haar wortels doordrong. Hoe de moederstad dit nu terug uitspuwt over protestbeladen straten. Schreeuwen om vrijheid glijden van afgebrokkelde gevels. Familie's en kinderen bedolven onder de brokken.

En de wereld kijkt toe vanachter zijn pc's, tv's, Ipads en kranten. Hoe een schaakspel wordt gespeeld met levende pionnen en elke keer weer Schaakmat! wordt geroepen, waarop de gevallen lopers op een nieuw bord verder strijden. Wie tegen wie? Mossad tegen KGB tegen CIA tegen MI5 tegen buren tegen sjiieten tegen soennieten tegen alawieten tegen christenen tegen steden tegen landen tegen eender wie.

Géén spijkerharde maatregelen? Geen of weinig olie? Geen of weinig rijkdom? Geen of weinig belangen?  Geen cultuur?
De moeder der beschavingen! De eerste steden, het eerste spijkerschrift, de letters van het Oude Testament zijn dáár ontvlamd en op papier gebrand!

Maar de wereld kijkt toe, ze steunt, ze strijdt, ze zalft, ze slaat, ze heult, ze saboteert....
en stuurde een bende blauwgehelmde kikkers om de strijdende bloedhonden te bedaren. Ooit slapende honden die nu de geur van rottend vlees hebben geroken en bloeddorstig over het land zwerven op zoek naar landverraders, hoewel ook huursoldaten zich wassen met Syrisch bloed tot hun vel donkerrood opblinkt.

En de rode Halve Maan schijnt tijdens de nacht over het land tussen de brokstukken op zoek naar de hulpelozen, zieken en gewonden. Helend en strijdend tegen machteloosheid

En wat doet de rest van de wereld? En wat doe ik? En wat kan ik doen?

Ik hoop dat de doodsbloem die is ontloken, gauw verwelkt en uit haar assen de moeder van beschavingen zal herrijzen. Of zal men haar uitwringen en vernederen als een bedelaarster tot de laatste strijd gestreden is en haar ogen wegrollen tot enkel het oogwit zichtbaar is?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten